3 Ocak 2017 Salı

Dyker Heights'ın Işıltısı




Bütün şehir yılın bu zamanlarında ışıl ışıl ama Dyker Heights'ın Noel ışıklandırmalarıyla ilgili ayrı bir şöhreti var. Brooklyn Dyker Heights bölgesindeki evler Christmas zamanında baştan aşağı ışıklar giyiniyor, süsleniyor ve büyük bir ziyaretçi akınına uğruyor. Seksenlerde başlayan Noel ışıklandırmaları her yıl biraz daha coşku ve abartı kazanmış ve bu eğlence komşular arasında adeta gizli bir yarışa dönüşmüş. Bazı ev sahipleri işi, ışıklandırmalar için profesyonel hizmet almaya kadar vardırmış. Son olarak, 2016 yılında bazı evlerin ışıklandırmaları için 20.000 dolara varan harcamalar yapıldığı söyleniyor.

Dyker Heights'a Nasıl Gidilir?

Milyon dolarlık mansiyonları, sıra sıra dizilmiş müstakil evleriyle küçük bir muhit olan Dyker Heights tren hattı olmaması nedeniyle şehrin kalabalığından korunmuş. Önce İskandinavların sonra ve halen İtalyanların yerleşim alanı olan bölgede bugün Ruslar ve Araplar da mukim bulunuyor. Muhitin bir tren hattı olmadığından bahsettim. Bu nedenle trenle gitmeyi tercih ederseniz, biraz yürüyeceksiniz demektir. D treniyle 79. Sokağa kadar giderek, 20 dakikalık bir yürüyüşle süslemelere ulaşabilirsiniz. Yürürken yol boyunca ışıklandırmalar göreceksiniz ancak asıl görsel şölen, 11 ve 13. Caddelerde, 83.Sokak ile 86.Sokak arasında yer alıyor.



Yalnız yürümek fikri çok cazip gelmediyse Manhattan Union Square çevresinden hareket eden yürüyüş turlarına katılabilir, ışıklandırmaları görürken bir yandan da rehberinizden bilgiler alabilirsiniz. Bu yürüyüş turları 15 Dolardan başlıyor.

Yok ben yalnız yürümekten değil, başlı başına yürümekten hoşlanmam diyorsanız, ışıklandırmaları görmek için otobüs turlarını da tercih edebilirsiniz. Aralık ayı boyunca her gece devam eden otobüs turları da 50 Dolar civarında seyrediyor.

Neler Görülmeli:

En iyi ışıklandırmalar, 83. ve 84.Sokaklar arasında, 11. ve 13. Caddelerde bulunuyor. "İtalyan ışıklarının Kraliçesi" olarak bilinen Lucy Spata'nın evi de burada bulunuyor.

Spata Evi: Spata 30 yıl önce Dyker Heights'da Noel ışıklandırmaları geleneğini başlatan kişi.

1983 yılında evinin dışını ilk kez süslediğinde Spata'nın komşuları rahatsız olup şikayet etmiş. Ancak her yıl yeni bir komşunun bu süslemelere katılmasıyla Dyker Heights'da bir gelenek başlamış.Özellikle Spata Evi'nin olduğu sokak Amerika'nın her yerinden ziyaretçi çekiyor ve bazı Aralık akşamları trafiğe kapatılıyor.

Spata, her yıl Kasım ayının başlamasıyla evinin etrafına yerleştirdiği ışıkları Şükran günü akşamında yakıyor. Aylık ortalama 3.500 dolar elektrik faturası ödediğini söyleyen Spata, evini saran 20.000 ışığı 7 Ocak'a kadar kaldırmıyor.

Spata'nın bahçesinde ışıklandırmalar,süslemeler ve kurşun askerlerden başka, elfleri, Elmo'yu ve -ziyaretiniz haftasonundaysa- Noel anne kılığına girmiş olan Lucy Spata'yı da görebilirsiniz.

Polizotto Evi:

Lucy Spata evinin hemen karşısında yer alan Polizotto evi 26 yıl önce ilk defa güzel bir haberi kutlamak için ışıklandırılmış; Alfred Polizotti'nin kanserinin iyileşmeye durduğu haberini. Bunun üzerine Brooklyn'de bir ev kiralayan Polizotto, bahçesini ışıklarla kaplayıp, dönme dolaplar ve geyik heykelleriyle süslemiş. Polizotto dünyasını geçtiğimiz yıllarda değişmiş ama geleneği sürüyor. Ziyaretçiler Polizotto'yu anarken, bahçe kapısında yer alan bağış kutuları aracılığıyla Ulusal Kanser Derneği'ne de bağışta bulunabiliyor.

Robert DeLauro Evi: Robert DeLauro evi, süslemeleri müzikle birleştirmesiyle meşhur. Müzikle senkronize hareket eden ışıklar tam bir görsel şölen sergiliyor. DeLauro'yu bu teknolojiyle küçük kızı tanıştırmış ve DeLauro biraz araştırınca ışığı müzikle senkronize edebileceğini görmüş, başladığı yıl bütün bir yazını bu ışık ve müzik gösterisini organize etmek için ayıran DeLauro çok uğraşmış ama çok büyüleyici bir iş çıkarmış.

Yunan Sam'in Evi: Las Vegas'ı Brooklyn'e getiren kişi olarak tanınan Sam'in Evi, 71. sokak 14. Caddede yer alıyor. Yaklaşık 300.000 ışık barındıran bu ev bence diğerleri kadar estetik bir zevk vermiyor ama ününden dolayı görülmeye değer.

Gezerken gözünüz evlerin pencerelerinde olsun, size el sallayan Noel babalar görebilirsiniz. Bazı ev sahipleri işe biraz daha yaratıcılık katmış ve sinevizyon ekranı kaplanılan camlar aracılığıyla pencerelerine Noel baba simulasyonları koymuş.

Gezinizi sonlandırırken bölgede meşhur bir İtalyan tatlısı olan Cannoli yemeden dönmeyin. Villabate Alba bunun için iyi bir seçim olabilir.

Not : Yılın bu zamanlarında sokaklarda her gün bir Fındıkkıran Balesi ilanı görmüş olabilirsiniz, Dyker Heights süslemelerini gezerken de Noel'in simgesi olan Noel Baba ve geyikler kadar fındıkkıran ve verilen kurşun askerlerden gördünüz . Alman halk kültürüne göre fındıkkıranlar evleri koruyup iyi şans getirmesi için insanlara verilmiş. Fındıkkıranları bugünkü ününe ulaştıran "Fındıkkıran ve Fareler Kralı" hikayesi ise, 1776 ve 1822 yılları arasında E.T. Amadeus Hoffman tarafından yazılmış. Küçük Alman kızı Clara'nın Noel armağanı olan fındıkkıranı aldıktan sonra, Noel gecesi rüyasında ziyaret ettiği düşler ülkesini ve oradaki maceralarını anlatan hikaye daha sonra Tchaikovsky tarafından baleye uyarlanmış. İlk defa 1892'de St. Petersburg da sergilenen gösteri daha sonra Noel zamanlarının vazgeçilmezi halini almış. 1950'lerden sonra da Amerika'da popülerleşmeye başlamış.

UsaSabah Gezi Mekan Köşesinde yayınlanmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder