24 Mayıs 2017 Çarşamba

Şehrin en iyi Vejetaryen Kore restoranı: Hangawi

Bugün sizlerle beni çok etkileyen bir mekana, Hangawi isimli vejetaryen Kore restoranına gidiyoruz. New York'un en kalabalık ve gürültülü bölgelerinden biri olan Koreatown'daki bu mekan sizi müthiş bir sakinlik ve nezaketle karşılıyor. Içeri girer girmez sizi, geleneksel Kore kıyafetleri giyen görevliler karşılıyor, ceketinizi alınıyor ve size ayakkabılarınızı koymanız için dolapta bir yer gösteriyor. Evet, doğru duydunuz içeri girerken ayakkabılarınızı çıkardığınız bir restorana geldiniz. Ayakkabınızı çıkarıp içeri girdiğiniz mekanlar size daha kapısından huzur ve samimiyet vaadinde bulunur, der ki "dış dünyanın telaşesini, koşturmasını, kimliklerini, kirini pasını, gerginliğini kapıda bırak, rahatla ve gir içeri". Hangawi de size bunu söylüyor, "şehrin koşturmacasını geride, gerginliklerini kapıda bırakıp içeri girecek ve dinleneceksin". Sizi karşılayan görevli o kadar nezaketle ve sükunetle hareket ediyor ki siz de aynı şekilde yanıt veriyorsunuz, adımlarınızın küçüldüğünü ve nazikleştiğini fark ediyorsunuz, masanızı gösteriyor- küçük bir yer masası- yerdeki mindere oturuyorsunuz, görevli dikkat edin diyor, çünkü ayaklarınızı aşağıdaki boşluğa sarkıtıyorsunuz, böylece minderde otururken masada oturuyor gibi hissedebiliyorsunuz. Masadaki mumlar ve loş ışıklarla ışıklandırılmış mekanda çok huzur verici bir Zen müziği duyuyorsunuz, şehrin telaşını unuttunuz, başka bir dünyadasınız, neredeyse biraz sonra zihninizin sesleri bile susacak. Uzun ve derin sohbetler için muhteşem bir mekan.



Ama sadece atmosfer değil, yemekleri de bir o kadar etkileyici. 

Biraz sonra görevliler saygıyla ve güler yüzleriyle yanınıza geliyor ve size menüyü tanıtıyorlar, vejetaryen menü bir de Um-Yang dengesini gözeterek özel olarak tasarlanmış. Um besinler; yeşil sebzeler ve meyveleri, yang besinler ise, patates, havuç, turp gibi kök bitkileri temsil ediyor. Yemekler, bu iki tür besinin birbiriyle dengeli bir şekilde hazırlanmasından oluşmuş. Bu türden bir dengenin daha sağlıklı olduğuna dair bir felsefeye dayanarak hazırlanmış. Michelin 2016 yılı önerileri arasında yer alan mekan, Zagat tarafından da 2015 yılında New York'daki en iyi vejetaryen restoran olarak seçilmiş. 



Gelelim benim yemek önerilerime: yemeğe combination rolls ve vejetaryen dumplinglerle (bir çeşit mantı) başlayabilirsiniz, Soya peynirli kimchi (bir çeşit turşu) ve acı soslu sebzeler "Bean curd with kimchi and vegetables in Spicy Sauce" ve taş kasede sebzeli pilav olan (ismini böyle yazınca çok havalı olmadı ama havalı bir yemek aslında) "vegetarian stone bowl rice" ile devam edebilirsiniz. Eğer mantar seviyorsanız Hangawi sizin için tam bir cennet olabilir, çok fazla mantar alternatifi var. Ben mantar alerjim olduğu için tadamadım ama deneyen arkadaşlarımın dediğine göre hepsi gayet lezzetliler. Mongolian hot pot, organic zen bibimbap da size önerebileceğim mantarlı lezzetlerden. 

Yemekten sonra yeşil çay istemeyi unutmayın. Yeşil çayınızı seçerken en iyi yeşil çay olan Royal Green Tea'yi önerebilirim, yılın ilk harmanı olan bu çayı ikinci ve üçüncü kalitede ikinci ve üçüncü harman çaylar takip ediyor, fiyatları da kaliteye göre biraz farklılaşıyor. Tatlı olarak ise mekanın imza tatlısı olan, 'red beans and ice cream rhapsody'i yani, tatlandırılmış kırmızı fasulyeyle vanilya bademli soya dondurması üzerine tahıl çeşitleri, ceviz ve hurmayı öneririm.

Eğer glutensiz besleniyorsanız Hangawi'nin glutensiz menüsünden kendiniz için lezzetler seçebilir, tatlı olarak da glutensiz tofu çikolata pudingi deneyebilirsiniz. 

Çok geniş olan menüye bakıp bakıp karar vermekte zorlanıyorsanız ve hepsinden de tadayım istiyorsanız, Hangawi'nin 'Emperor's Tasting Menu'sünü (imparator tadım menüsü) seçmek işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece azar azar bütün yemeklerin tadına bakabilirsiniz, iki kişilik sipariş edebileceğiniz bu menü her ay değişiyor ve yeni yeni lezzetler denemek isteyenler için bu menü oldukça cazip bir tadım imkanı sunuyor. Afiyet olsun. 

1) 5.Cadde ile Madison Caddesi arasında 32. sokak, 12E adresinde yer alan Hangawi'ye gitmeden evvel rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Özellikle çok kalabalık olan saatlerde rezervasyonsuz yer bulamayabilirsiniz.

2) Rezervasyon ve bilgi almak için http://www.hangawirestaurant.com/reservation.htm adresini ziyaret edebilirsiniz.

usasabah.com da yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder