3 Ocak 2017 Salı

Rosa Mexicano


Bu haftaki durağımız Meksika mutfağının güzel bir temsilcisi olan Rosa Mexicano
Meksika yemeği deyince aklınıza ilk gelen peynirli, acılı burritolarsa, Rosa Mexicano'da farklı bir tecrübe yaşayacağınızı söylemeliyim. Zaten restoranın kuruluş amaçlarından biri de, New York'lulara gerçek Meksika damak tadını öğretmek. 1984'te Josefina Howard tarafından bu niyetle
kurulan restoran, önce New York'ta üç farklı adreste, sonra Miami, Atlanta, Boston, Los Angeles, Washington DC, National Harbor, San Fransisco ve New Jersey' de şubelerini açmış. Amerika genelinde 14 şubesi bulunan restoranın, Duabi ve Puerto Rico'da da şubeleri bulunuyor. Biz, bugün New York Union Square şubesını ziyaret edeceğiz.

Union Square'e gitmek için 4,5,6,L,N,Q,R trenlerinden birini kullanabiliriz. Trenden çıkınca kısa bir yürüyüş sonrasında vardığımız sokakta Rosa Mexicano'nun pembe tabelası bizi karşılıyor.

İspanyolcada Meksika pembesi anlamına gelen Rosa Mexicano'nun marka rengi de pembe tabii. İçeri girdiğimizde sıcak ve canlı renkleriyle Meksika havasını hissediyoruz. Mekanın genişliği, loş aydınlatması, ahşap kullanımı ve yüksek tavanları ise huzur veriyor. İç mekan tasarımı Meksika'lı ünlü mimar Luis Barragan'dan esinlenilmiş. Masamıza geçip sohbet etmeye başladığımızda fark ediyoruz, mekanın akustiği çok iyi düşünülmüş, diğer masalardan gelen gürültüden dolayı sohbetimiz bölünmüyor, birbirimizi duymamız için sesimizi yükseltmemiz gerekmiyor. Huzurlu bir akşam yemeği yiyebileceğiz.

Ne yiyeceğimize gelince benim tavsiyem, guacamole ile başlamak, Martha Stewart'ın en iyi guacemole dediği bu mezeyi şef, masanızın başında hazırlıyor. Guacomolenin içinde domates,
soğan, kişniş ve avakado bulunuyor. Güveç benzeri bir kapta servis ediliyor. Azteklerden kalmış hissi uyandıran bu güvecin yanında cips ve mısır takosu da bulunuyor. Belki guacomoleden sonra, quesedilla de rajas, baja tacos ve rancheras ile devam edebiliriz.

Ben seçerken helal olmasına dikkat ettiğim için et içermeyen seçeneklerden gittim. Quesedilla de rajas, tortilla arasında chihuahua peyniri ve kavrulmuş domatesten oluşuyor ve üstünde guacamole ile beraber servis ediliyor. Baja Tacos, balıklı tako, tortilla ekmeği içinde balık, ev yapımı lahana salatası, tartar sosu ile sunuluyor. Rancheras, dürüm haldeki mısırlı tortilla ekmeğinin içinde chihuhua peyniri, quesoka fresco peyniri, (taze peynir) kişniş, kıvırcık lahana, soğan ve kavrulmuş domatesten yapılan ranchera sosundan oluşuyor. Bir peynir sever olarak ben rancherasa bayıldım. Bakalım siz nasıl bulacaksınız. Bu arada eğer gluten diyetindeyseniz veya glutensiz yemeyi tercih ediyorsanız, burada glutensiz yemek seçenekleri de bulunuyor.

Bu lezzet şölenınden sonra, tatlılarımıza geçmeden önce biraz dinlenirken, size Rosa Mexicano'daki etkinliklerden bahsedeyim. Duyunca çok hoşuma gitti, çok güzel bir hayır faaliyetinde bulunuyorlar. Karayipler, Latin Amerika ve Afrika'daki yetim çocuklar için çalışan Orphaned Starfish Foundation'la ortak çalışmaları kapsamında, yetim çocukların meslek sahibi olması için çalışıyorlar. Bu çalışmayla, çocuklara aşçılık ve restoran yönetimi eğitimi verilmesi sağlanıyor. Bir diğer hayır faaliyeti de, Alex's Lemonade Stand Foundation ile beraber yürüttükleri bağış kampanyası. Rosa Mexicano olarak, kanserli çocuklar için bağış toplanmasını organize ediyorlar.

BİR hayır kampanyası değil ama, eğlenceli bir etkinlik olduğu için dikkatimi çekti, restoran bünyesinde çocuklar için guacamole hazırlama kursları düzenleniyor, ebeveynlerin de eşlik edebileceği bu kurs sonunda çocuklara bir de aşçı önlüğü hediye ediliyor. Çok tatlı değil mi?

Tatlı siparişlerimize gelince, menüde ilk gözüme çarpanlardan başlayayım önermeye, eğer yaz kış dondurma yerim diyenlerdenseniz ev yapımı dondurmayı önerebilirim; ben soğuk havalarda çok tercih etmiyorum, o yüzden Churros en Bolsa veya Tres Leches de Zarzamoras'dan birini istemeyi düşünüyorum. Churros en Bolsa, Meksika usulü bir donut, çikolata, karamel ve frambuaz soslarıyla beraber servis ediliyor ve sahiden çok lezzetli. Tres Leches de Zarzamoras ise, böğürtlenli, sütlü pasta. Krema ve böğürtlen tadı hakim. Pasta kremalarıyla ilgili çok iyi hislerim olmamasına rağmen deneyince gördüm ki, bu tatlının kreması oldukça hafif ve leziz. Afiyet olsun.

Bu arada isterseniz eve sipariş verebileceğiniz gibi, paylaştıkları bazı yemek tarifleri sayesinde evde kendi Meksika yemeğinizi de hazırlayabileceğiniz bir web siteleri var: www.rosamexicano.com/

Restoranın Meksika mutfağını öğretme misyonuyla da çok uyuşan bir paylaşımcılık. Sadece yemekleriyle değil, bu hareketleriyle de kalbimizi kazandılar.


UsaSabah Gezi Mekan köşesinde yayınlanmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder